Facebooktwitterlinkedin

De meesten van u herinneren zich vast nog wel het kruidenierswinkeltje van Otten-Luijten op de hoek van de Dorpsstraat en de Hoogstraat. Kees Otten, handelaar in manufacturen, was getrouwd met Drika Luijten. Hun zoon werd in de jaren ’80 voor Goirle Middendoor door Nico de Beer geportretteerd in de winkel. De huidige bewoner Luke Vredeveld ging er vroeger van zijn zakgeld snoepjes kopen. Nu woont hij er met Nanda en zijn kinderen Tijn, Sven en Saar.

Luke vertelt ons dat hij en zijn gezin de derde bewoners van het pand zijn nadat de winkelfunctie werd opgeheven. We zitten voor het interview in de woonkamer waar eens de toonbank stond. Op de hoek van het huis is de oorspronkelijke ingang van de winkel nog te zien. De woonkamer is nu eens zo groot, omdat de voormalige achterkamer en de winkelruimte samen zijn gevoegd. Waar voorheen een tussenwand zat ligt nu een stalen balk die het huis draagt. De plafonds aan weerszijden van de balk hebben zogenaamde Joodse plinten. Die werden zo genoemd omdat het de meest eenvoudige en goedkope, doch mooie lijsten van gips waren. (artikel gaat onder de foto verder)

Luke Vredeveld met zijn zoon Tijn op de plaats waar eens de winkel was. Luke houdt de foto van Goirle Middendoor vast waarop het interieur van de winkel te zien is.

Vervolgens zien we een gedeelte met plat dak waarin achtereenvolgens de keuken, badkamer en het magazijn waren. De keuken zit er nog, de badkamer is naar boven verplaatst en het magazijn gehalveerd ten gunste van extra tuin. Deze ruimte is omgetoverd tot speelkamer. Vooral in het voormalige magazijn is in de loop van de tijd veel gebouwd, aangebouwd en weer gesloopt, getuige de verschillende hoogtes van de plafonds en de fundering die nog in de tuin lag. Het plafond heeft wel vier verschillende hoogtes en Luke besloot dat zo te laten en zichtbaar te houden. De fundering van een deel van het voormalige magazijn is verwijderd en de tuin kent nu geen hoogteverschil meer. Bij het planten van een nieuwe boom in de tuin vond hij wel iets merkwaardigs. Bij het graven stuitte hij op een klein hoefijzer. Niet een, maar uiteindelijk wel anderhalve emmer vol. Wat zou daar gebeurd zijn?

Een andere eigenaardigheid is het raam met Frans balkon op de bovenste verdieping dat uitkijkt op het dak van de buren. Er zat zelfs buitenverlichting naast! Wat hier de reden van kan zijn geweest is nog steeds niet duidelijk. Misschien was het oorspronkelijk de bedoeling dat er een tweekapper had moeten komen. Het dak van het pand bestaat uit een schilddak met aan de zijde van het Van Hoogendorpplein (waar dus dat Frans balkon zit) een topgevel. Een bijzonder detail is het roze glas-in-lood dat door heel het huis te vinden is.

Luke is handig en als stedebouwkundige verdiept hij zich graag in de historie van zijn huis. Vandaar dat hij voor degenen die in de toekomst ingrepen gaan doen aan het huis een paar tijdcapsules heeft nagelaten. Zo zit er een in de gang naast het voormalig magazijn. De gang heeft hij bij de ruimte getrokken zodat er een grote speelkamer ontstond. Op de wand van de gang hebben de kinderen samen met de buurkinderen een schildering gemaakt. Daarop is te lezen de datum van de ingreep, wat er gedaan is en wie er woonde. Deze tijdcapsule is nu verstopt achter een betimmering. Een tweede tijdcapsule bevindt zich op zolder toen er een grotere dakkapel is geplaatst. Leuk én handig voor de toekomstige bewoners.

De winkel Otten-Luijten (Foto: Nico de Beer – Goirle Middendoor)