Facebooktwitterlinkedin

Veel fabrikantenfamilies bouwden buitenhuizen net buiĀ­ten de stad. Villa Blanca, gelegen in een boomrijk park, is daar een voorbeeld van. Het werd gebouwd voor textiel-fabrikant Frans Mutsaers van Waesberge uit Tilburg naar ontwerp van W.F.J. Bouman.

Tilburgseweg 176-178 Goirle; Villa met tuin en koetshuis, 1915; RM 2001

Het is gebouwd in neoclassicistische stijl met veel Grieks-Romeinse elementen zoals pilasters, kolommen, timpanen en balustrades. Ooit stond op de topgevel een beeld van de Griekse Zonnegod Helios, staande in de door paarden getrokken zonnewagen. Wat opvalt is de ruime voortuin met de ovaalvormige oprijlaan.

Weinig bekend is dat de tuin aan de achterzijde een ontwerp is van niemand minder dan de beroemde landschapsarchitect Leonard Springer.Van 1933 tot 1993 was de villa eigendom van de Fraters van Tilburg.Ze wilden er een opleidingsinstituut voor leraren beginnen maar dat is nooit gerealiseerd.Na 1994 kwam het in particuliere handen. Achter de villa ligt nu een golfbaan. Bij het huis hoort een eenlaags koetshuis dat pal aan de Tilburgseweg ligt. De voorgevel heeft een dubbele timpaan met daarin ossenogen.

Tilburgseweg 176-178 Goirle; Villa met tuin en koetshuis, 1915; RM 2001