Facebooktwitterlinkedin

Kweek- en Kostschool /Fraterhuis St. Franciscus van Sales | Kloosterstraat 22 te Goirle

Elke maand zetten wij een van de monumenten uit onze gemeente in het zonnetje. Deze maand is het de kweek- en kostschool aan de Kloosterstraat 22 in Goirle.

Het oudste gedeelte is de middenvleugel, gebouwd in 1889 naar ontwerp van Guibert de Beer.De noord- en zuid-vleugel en de kapel zijn uit respectievelijk 1924 en 1925. Deze uitbreiding inclusief de kapel is van de hand van ar­chitect Constant Panis. Middenvleugel en zijvleugels vor­men samen een U. In de voorgevel zit een vierkante toren met daarop een torenspits met een smeedijzeren kruis en een vergulde windhaan. In de nis staat een beeld van Franciscus van Sales.

Boven de voordeur zijn gebrandschilderde ramen te zien met afbeeldingen van Maria en het hoofd van Johannes de Doper, het wapenschild van Goirle. Achter het gebouw staat de kapel, een centraalbouw in Art Deco stiji. Bijzonder is het straalgewelf met aan de binnenzijde geschilderde tekens van de dierenriem. Op het stucwerk heeft kunstenaar Lucas van Hoek tussen 1945 en 1949 fres­co’s aangebracht. In 1951 volgt opnieuw een uitbreiding met een vleugel in de kloostertuin.