Facebooktwitterlinkedin

In het buitengebied van Riel worden we gastvrij ontvangen door Pedro Melis. Pedro woont samen met zijn echtgenote Erna en hun vier kinderen in de woning aan de Looienhoek 4 in Riel, gelegen op de hoek Looienhoek/Akkerweg.

Wanneer we bij aankomst achterom lopen valt meteen het prachtige smeedijzeren hek op dat van oorsprong bij de woning hoort.

 Dit hek werd gemaakt door de vorige bewoner, Wilco van den Abbeelen. Via de bijkeuken betreden we een gezellige leefruimte, door Pedro het ‘atelier’ genoemd. De comfortabele banken en sfeervolle inrichting geven meteen een huiselijk gevoel. Via het atelier bereiken we de ruime leefkeuken. De deuren tussen atelier en keuken hebben een aardige reis gemaakt: deze zijn namelijk afkomstig uit een Amsterdams herenhuis.

Aan de keukentafel gezeten praat Pedro ons bij over de woning. Achter de woning ligt een indrukwekkend grote tuin. Het pand zelf heeft een oppervlakte van 135 m², de totale perceeloppervlakte bedraagt 2.200 m². Het bouwjaar van het pand is niet exact bekend. De tekst op de gevelsteen vertelt ons dat dit omstreeks 1922 moet zijn en dat de woning is gebouwd door de familie Oomen. In 1951 werd door de kinderen van deze familie een splitsing van het pand aangevraagd zodat hier twee families konden worden gehuisvest. Omstreeks 1979 werd de woning aan de familie Sleutjes verkocht, waarvan de dochter trouwde met Wilco van den Abbeelen. Uiteindelijk kocht Pedro het pand weer van de familie Van den Abbeelen.

Toen Pedro en zijn vrouw een eerste blik op het huis wierpen waren zij meteen enthousiast. In april 2015 werd de aankoop rond gemaakt. Het huis was echter nog lang niet bewoonbaar, er moest veel gebeuren. Als oplossing werd in de tuin een tijdelijke unit geplaatst waar het gezin ongeveer een half jaar bivakkeerde.

Sinds de aankoop is er hard gewerkt. In de huiskamer is een extra raam toegevoegd aan de tuinzijde zodat er meer licht binnenkomt. De gevel is gezandstraald. Deze is om en om gemetseld, dit wordt ook wel ‘steens’ metselen genoemd. Het was even zoeken naar passende materialen, maar Pedro had geluk. Hij vond dezelfde steensoort die ook van oorsprong in het gebouw zat. Alleen een expert ziet het verschil, maar je zou bijna denken dat de nieuw aangebrachte stenen eveneens steens zijn gemetseld.

Tijdens de verbouwing stootte Pedro op een unieke vondst: weckpotten met bonen en peren die vermoedelijk dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Wellicht zouden deze zelfs nog eetbaar zijn. Nog een herinnering uit de oorlogstijd zijn de kogelgaten die in de gevel zitten. Eveneens opmerkelijk was de spouwmuur die Pedro aantrof. Gezien de leeftijd van het pand is dit vrij bijzonder, aangezien spouwmuren destijds nog niet gebruikelijk waren.

Hoewel Pedro veel zelf doet had hij de verbouwing niet kunnen realiseren zonder de hulp van zijn ouders, vrienden en in het bijzonder bouwkundig adviseur Marcel Schoenmakers. Zijn vrouw Erna kreeg een mooi cadeau van haar vriendinnen: een dag hulp bij het afbikken van de stenen. Pedro heeft zelfs een speciale Klus App opgezet. Op de hulp van zijn vrienden kan hij dan ook altijd rekenen waarvoor hij intens dankbaar is.

Genietend van een prachtig zonnetje wandelen we door de achtertuin. Ook hier zullen nog de nodige uren moeten worden gewerkt. Op dit moment staat er nog een voormalige paardenstal die te zijner tijd zal worden afgebroken. Hoewel de naam Melis anders doet vermoeden is Pedro van Italiaanse afkomst, wel is hij geboren in Nederland. Zijn vader kwam in de jaren zestig als gastarbeider naar Nederland. Zijn Italiaanse roots koestert hij nog steeds. Zo droomt Pedro al hardop over een tuin in Italiaanse sferen, wie weet zelfs met een buitenkeuken en olijfbomen.