Facebooktwitterlinkedin

Dit keer zijn we op bezoek bij Didier en Hanneke Cremers. Zij wonen sinds 2007 aan de Tilburgseweg 169 in Goirle. Hun huis onderging een transformatie waarbij minutieus de kenmerken van de Amsterdamse school zijn nageleefd.

In 1934 vroeg de heer W. Dietrich (ingenieur bij Van Puijenbroek) een vergunning aan voor het bouwen van een woonhuis onder architectuur van A.P.C. van Gool. Dietrich woonde er tot dolle dinsdag (5 september 1944) waarna hij vertrok. Het huis werd vervolgens bewoond door diverse mensen, waaronder Adrianus Peijnenborg, een Oostenrijker met de naam Matyk, longarts Fernand Palmen en nu dus familie Cremers.

Al bij de entree en de voortuin van het huis zijn de details van de Amsterdamse school goed zichtbaar. De tuin, het hek en zelfs de brievenbus en deurbel behoren tot de stroming. Didier heeft zich flink verdiept in de geschiedenis van zijn woning. Hij combineerde comfort en bouwregels van nu met respect voor de bouwstijl van de jaren ’30. Er werd gestuukt, elektra werd vervangen, stalen kozijnen werden gemaakt en het glas-in-lood gerestaureerd.

Karakteristiek aan de Amsterdamse school zijn onder andere de verticaal hangende geglazuurde dakpannen op het dak van dit huis. De uitbouw van de benedenverdieping werd gerealiseerd onder architectuur van Friso Woudstra (gespecialiseerd in de Amsterdamse school). Het vormt een mooi, harmonieus geheel. Ook hier zijn bestaande elementen met de hand nagemaakt. Didier en Hanneke benadrukken dat hun project zo goed geslaagd is dankzij de tomeloze inzet van Goirlese vakmensen.

Leuk om te weten

Achter de woning lag vroeger de Tilburgsche Wieler- en Motorbaan, de TWEM. De wielerbaan was echter geen lang leven beschoren en werd in 1937 na 16 jaar alweer afgebroken. Nog steeds vindt familie Cremers brokstukken van de wielerbaan in hun parkachtige achtertuin.